Er Fremskrittspartiet virkelig et liberalistisk parti?

Sylvi Listhaug legger frem forslag til nytt partiprogram 2021-2025. Foto: Terje Bendiksby / NTB

De siste årene med Siv Jensen og hennes “hoff” av globallister ved maktens ror i Fremskrittspartiet har det blitt stadig vanskeligere for meg å se på partiet som et liberalistisk eller konservativt parti, og jeg har funnet meg selv spørrende til hvorvidt jeg ved neste valg kan gi min støtte til partiet. 

Selv har hele den nåværende partiledelsen vært ute i pressen og sagt at partiet IKKE er et konservativt parti, og at det er liberalisme som er grunnlaget for partiets politiske ideologi, men personlig har jeg vanskelig med å se dette etter som partiet til stadighet kommer med forslag som jeg mener direkte motstrider den liberalistiske tankegangen om individuell frihet osv. 

Blant disse uttalelsene er kanskje den verste så langt i åre forslaget partiet har kommet med om at politiet ikke lengre bør ha hva man kaller “skjellig grunn til mistanke” før de kan stoppe og kroppsvisitere en tilfeldig person på gata. Dette strider så fundamentalt med liberalismens grunnprinsipper om privat frihet at ledelsen i Fremskrittspartiet ved å fremme dette forslaget slik jeg ser det nå endelig har vist sitt sanne ansikt, og at partiet om man skal sette et ideologisk stempel på partiet i dag så må det bli globallistisk korporatisme. 

Med det mener jeg at partiet i dag ser ut til å være mer opptatt av de store selskapenes rettigheter fremfor enkeltindividets personlige rettigheter i dette landet, og at ledelsen i partiet ser ut til å være mer opptatt av å bli akseptert innad i de store internasjonale forumene som FN, NATO osv. 

Hvordan kan et politisk parti som hevder å være et parti for mannen og kvinnen i gatens personlige friheter fremme et forslag som vil være en så stor krenkelse av folks friheter som det er mulig å få til uten at man innfører en fullverdig politistat og fortsatt hevde de er liberalister? 

Tenk deg at du er ute med familien en vakker sommerdag og vandrer nedover hovedstatens hovedgate Karl Johan mens dere spiser is, og plutselig stoppes dere av politiet som så krever å få gå gjennom innholdet av alle lommene dine, din kones veskes innhold osv helt uten grunn. 

Når hendelsen så er ferdig og du har tømt lommene og heldigvis ikke hadde en liten lommekniv med negleklipper på eller tilsvarende i lommene, og din kone heldigvis ikke hadde glemt å ta ut den lille saksen som hun bruker når hun stikker får beskjed om at alt ser greit ut og dere kan fortsette deres hverdag spør hva årsaken til ransakelsen var er svaret “tilfeldig stikk kontroll”. 

Med andre ord fantes det ikke noen mistanke om at du eller din kone og dine barn hadde gjort noe kriminelt, eller at dere kom til å gjøre noe kriminelt, men allikevel ble du stoppet tilfeldig i håp om at man skulle kunne finne noe som ville rettferdiggjøre en arrestasjon og en eventuell etterfulgt bøtlegging. 

Nå sier du kanskje til deg selv at som lovlydig borger så er jo ikke dette noe fare for deg, men da må du tenke over at de vil også kunne stoppe deg når du er ute og kjører helt tilfeldig, og har du da eksempelvis helgen før vært på hytta og tatt med deg øksen hjem for å slipe den, men ikke enda har tatt den ut av bagasjen så risikerer du en stor bot og beslag av øksen. 

Det finnes hundre vis av småting folk til daglig gjør eller har med seg som politiet ved å vri og vrenge litt på sin tolkning kan få til å være kriminelt eller brudd på en eller annen lov, og det er av den grunn man har denne ideen om at politiet skal ha “skjellig grunn til mistanke” før de kan stoppe noen og krenke dems person og privatliv. 

Videre sikrer dette kravet at politiet i ettertid må kunne rettferdiggjøre sin oppførsel og årsaken til at de stoppet nettopp DEG. 

Fremskrittspartiet har som sagt de siste årene kommet med så mange underlige forslag som dette som i alle fall jeg anser som uliberalistiske at jeg ikke kan se noe grunnlag til å støtte partiet lenger, og det hjelper ikke om de fremmer det som et forslag for å bekjempe gjengkriminaliteten i Oslo. 

Så for å svare på mitt eget spørsmål så er min konklusjon at selv om mange i Fremskrittspartiets organisasjon, og folk som stemmer på partiet er liberalister så er det tydelig at ledelsen i partiet ikke er det, og ettersom vi lever i et system der det er partiledelsen som til syvende og sist bestemmer partiets politikk så vurderer jeg det til at Frp IKKE er et EKTE liberalistisk alternativ. 

Skribent: Aage

Skriver litt om alt mulig slik jeg ser det.