Hvorfor går prisen på strøm opp når vannet bøtter ned?

Vannkraft er en viktig energikilde i Norge.

Det er kanskje bare jeg som har misforstått noe når det kommer til fredningsprinsippet “tilbud og etterspørsel”, og at jeg ikke har forstått hvorfor strømselskapene i Norge må øke strømprisene selv når det pøsregner ute. 

Jeg har alltid trodd at prisene på strøm her i landet varierte ut fra hvor mye vann som var i de såkalte “vannmagasinene” til strømselskapene, og at særlig når det regnet lite eller vi hadde hatt en dårlig vinter med lite snø så steg prisen da vannmagasinene ikke ble oppfylt fort nok, og man må senke produksjonen av strøm for ikke å tømme magasinene helt. 

Prisen stiger selvfølgelig i henhold til prinsippet om “tilbud og etterspørsel”, og man vil dermed få en høyere pris når det er mindre tilgang på vann, og en lavere pris når tilgangen på vann igjen øker. 

Men er det virkelig slik det fungerer? 

Her om dagen fikk jeg beskjed fra min strømleverandør om at prisen på strøm ville stige med ca 10 øre per kilowatt, og dette fikk meg selvfølgelig til å tenke litt over teorien om hvorfor prisen på strøm stiger og synker her i landet. 

Da jeg mottok meldingen fra strømselskapet mitt satt jeg nemlig ute i regnet og så på hunden min som leke i en liten sølepytt som hadde dannet seg i hundeparken, og jeg spurte meg selv “hvordan det kunne ha seg jeg skulle betale MER for strøm nå når regnet høljet ned?” 

Det virket ikke logisk på meg at prisen skulle stige samtidig med at vannmagasinene til strømselskapene fyltes opp, og man dermed må se for seg at strømselskapene vil kunne produsere og selge mer strøm, og jeg så mer for meg at prisen på strøm burde gått ned gitt at strømselskapene nå helt gratis fikk tilgang på mer av sin “råvare” vann. 

Selvfølgelig vil mange nå løfte litt på øyenbrynene sine og tenke “forstår han ikke de selger strøm til andre land”, og det er selvfølgelig et helt legitimt spørsmål, men jeg mener at gitt det faktum at strømselskapene her i landet stort sett har vært finansiert og oppbygget ved hjelp av offentlige midler så mener jeg man burde sikre at norske borgere har en god stabil pris før man selger energi til utlandet. 

Jeg forstår man ønsker å selge strøm til andre land, men jeg mener at man må ha ens egen befolknings beste som en første prioritet, og at stabile lave strømpriser burde være en ting som kunne utjevne forskjellene mellom rik og fattig her i landet på en enkel og grei måte. 

Det er nemlig ikke slik at rike mennesker vil benytte mindre strøm om prisen øker med 10-20 øre kilowatten, men det vil kunne ha veldig mye å si for månedsbudsjettet til de som kanskje ikke har så veldig god råd, og gitt at man nå ønsker å gå over til elektriske biler osv vil strømprisen få større betydning for stadig flere borgeres personlige økonomi. 

Norsk energipolitikk ødelegger for god miljøpolitikk

For meg virker det derfor veldig uansvarlig når politikerne ikke ser ut til å ha noen bekymringer med det faktum at strømprisene her i landet kun ser ut til å stige, og at man ikke har noen plan for hvordan man skal kunne forhindre at forskjellen mellom fattig og rik ikke øker i takt med at stadig flere ting skal over på såkalt fornybare energi. 

Nå har jeg kanskje trukket dette litt langt, men jeg synes politikerne snakker alt for mye om fornybar energi, og hvor fantastisk det er, og hvordan alt skal bli så mye bedre om bare flere tar den i bruk, mens de helt overser å si noe om hvordan en slik endring vil påvirke prisen på strøm. 

Personlig mener jeg det er en uansvarlig politikk man bedriver, og jeg mener at man ALDRI vil kunne få det store flertallet til å like el-biler og tilsvarende om det vil føre til at strømprisen til slutt blir liggende på dagens bensinpriser, og mange vil måtte velge mellom å kjøre bil eller ha varmen på om vinteren. 

Så hva mener du om saken? Si din mening i kommentarfeltet under. 

Skribent: Ekstremisten

Ekstremisten er administrator av bloggen Angmar.no, og har ansvaret for alt av innhold på siden. Har du noe å klage på så bli voksen!

Legg igjen en kommentar