Kan vi virkelig stole på ekspertene?

Stol på ekspertene har vært et av mantraene under hele coronapandemien, og både Norske og utenlandske politikere har gjentatt mantraet utallige ganger samtidig som de har dratt frem den ene etter den andre “eksperten” som har fremmet sine ekspertuttalelser som selvfølgelig underbygger politikernes egen politikk. 

Man har blant annet fått se hvordan en politiker sier at man må innføre påbud om bruk av ansiktsmasker, og har trukket frem den ene etter den andre eksperten som bekrefter at bruken av ansiktsmasker virker, mens man i enkelte tilfeller bare timer etter har fått servert det stikk motsatte av politikere som har funnet eksperter som bekrefter at det motsatte er tilfelle. 

Spørsmålet man da som tilskuer til dette politiske sirkuset må stille seg er “KAN MAN VIRKELIG STOLE PÅ EKSPERTENE”, og “HVA ER EN EKSPERT?” 

Hvordan kan det ha seg at så mange eksperter kan ha så ulike synspunkter på en og samme sak? Burde det ikke være slik at om man gjør et forsøk og ser på dataene så vil ekspertene komme frem til en og samme konklusjon nettopp fordi de er eksperter som leser dataene på den “rette” måten i motsetning til oss som IKKE er eksperter og derfor vil kunne komme til flere ulike konklusjoner alt etter hvordan vi feiltolker dataene? 

For min del så har troverdigheten til disse såkalte “ekspertene” nesten blitt helt borte, og jo oftere jeg hører noen uttale seg i form av å være en ekspert jo mindre tro har jeg på det de sier, og finner meg selv lure på hvilke politisk vinkling denne såkalte eksperten ønsker å prakke på meg. 

Jeg har for eksempel aldri sett at for eksempel en venstrevridd nyhetskanal eller avis har intervjuet en ekspert som har kommet med en ekspert uttalelse som strider mot den politiske agendaen eller ideologien nyhetskanalen selv fremmer. 

Så er tittelen ekspert kun noe som er medieskapt for at man skal kunne komme med forklaringer som folk flest ikke ellers ville ha akseptert om de kom fra eksempelvis en politiker eller en journalist? 

Når jeg snakker med folk rundt meg og jeg for eksempel finner opp en historie om hvordan egg kan gi deg Alzheimer i tidlig alder så ler de fleste av påstanden min om jeg kun sier personen som kom med påstanden var en lege. Men bytter jeg ut ordet lege med ekspert så åpner folk med en gang øynene og blir mer interesserte selv om den eksperten er den samme legen i begge fortellingene. 

For meg ser det derfor ut som om ekspert kun er en annen tittel som er blitt opprettet av mediene, og at man har bygget opp en ide om at alle som mediene trekker frem og kaller eksperter på mystisk vis vet ting ingen andre kan vite, og et eksempel på dette er alle disse terror ekspertene, eller ekspertene på amerikansk politikk, Irak eller hva det måtte være. 

I de fleste av disse tilfellene har det etter min erfaring vist seg at disse ekspertene langt fra er noen eksperter, og at de i de aller fleste tilfeller kun er ment å fremme en eller annen politisk agenda på en slik måte at nyhetskanalene selv ikke står ansvarlige for påstandene. 

Ta for eksempel de såkalte ekspertene på rasisme og det såkalte høyreekstreme miljøet i Norge. Disse ekspertene er alle venstreekstremister som tilhører ytterste venstreside, og er således folk som ikke har noen muligheter til å få folk på ytterste høyreside til å åpne seg opp om sine meninger, tanker og ideer, men de påstår like fult at de vet alt det er å vite om folk på høyresiden om alt fra hvilke politiske mål de har til hvordan de tenker og føler. 

Dette sier det seg selv bare er tull og ville spekulasjoner, men siden vi alle er lært opp til å TRO på EKSPERTENE så er det fremdeles mange her i landet som tror på disse såkalte ekspertenes ville fantasier om hva såkalte høyreekstremisters målsetning og dypeste tanker er. 

For min del er det de siste årene bare blitt klarere og klarere at alle disse såkalte ekspertene kun er vanlige folk som både lar sine personlige og politiske meninger farge sine profesjonelle vurderinger slik som alle oss ander gjør, og at man samme hva det måtte være vil kunne finne en ekspert som vil komme med en ekspert konklusjon som står stikk i strid med en annen eksperts profesjonelle vurdering av den samme saken. 

Med andre ord “Vi kan ikke stole mer på eksperters vurderinger en våre egne”. 

Skribent: Ekstremisten

Ekstremisten er administrator av bloggen Angmar.no, og har ansvaret for alt av innhold på siden. Har du noe å klage på så bli voksen!

Legg igjen en kommentar